گزارش پروژهی پژوهشی بررسی تجارب مشابه
در زمینهی شرکتهای دانشگاهی (۳)- سازمانهای غیر دانشگاهی
همانطور که پیشتر اشاره گردید برخی نهادهای مرتبط با توسعهی کارآفرینی توسط افرادی خارج از دانشگاه و از طریق منابعی غیر از بودجهی دانشگاه ایجاد شدهاند. مؤسسههای دشپند و MIT-لملسون در دانشگاه MIT و C2C در دانشگاه استنفورد از جملهی این نهادها هستند. وجه مشترک این سه نهاد مشارکت فعال آنها در قسمت تبدیل ایده به محصول است که سرمایهگذاران حرفهای کمتر تمایلی به سرمایهگذاری در آن دارند.
این مرکز با سرمایهگذاری بیست میلیون دلاری آقا و خانم دشپند، در 2002 میلادی راهاندازی گردید. هدف از ایجاد این مرکز از سوی بنیانگذار آن ”پر کردن شکاف نوآوری“ عنوان شده است. شکاف نوآوری عبارت است از عدم تحقق ایدههای مفید و اثربخش به دلیل موانع مختلفی که پیش روی آنها قرار میگیرد.
ماموریت مرکز این است که فرآیند نوآوری را گسترش دهد و تضمین کند که ایدههای خوب به واقعیت میپیوندند. راهی که برای این منظور در نظر گرفته است عبارت است از
· ارتقای اولین مراحل توسعهی تکنولوژی با استفاده از ” سرمایهگذاری انعطاف پذیر“
· اتصال مخترعان دانشگاه MIT با ”سرمایهگذاران و شبکه های کسب و کار“ ( به ویژه در نیو انگلند) از راه سیمپوزیم و آموزش و تلاشهای مشابه.
· گره زدن تحقیقات فنپایه دانشگاه MIT با نیاز بازار.
برای دستیابی به هدف گذر از شکاف نوآوری، مرکز دشپند، تعدادی برنامه را طراحی کرده که در داخل و خارج از محیط MIT اجرا میشود. مطابق این برنامهها در طول پنج سال اول مرکز دشپند تا پانزده میلیون دلار را به نوآوری و طرحهای خلاقانه اختصاص میدهد. این سرمایهگذاری، هیأت علمی و دانشجویان را بر آن داشته است تا در طرحها و تحقیقاتی که به بازار ختم میشوند حضور یابند و در برنامههایی که به تجاری شدن ایدهها سرعت بیشتر میبخشد مشارکت کنند.
از مفهوم تا شرکت[1] که با نام اختصاری C2C شناخته میشود، عنوان یک صندوق سرمایهگذاری (اولیه) مخاطرهپذیر[2] است که در سیلیکون ولی واقع شده است و به اساتید، محققین، کارکنان، فارغالتحصیلان یا دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی کمک مینماید تا فعالیتهای اقتصادی مخاطرهآمیز را بدون ترک مشاغل فعلی خود راهاندازی کنند. صندوق C2C بر دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی پیشرو در غرب ایالات متحده متمرکز نموده است. دانشگاههای Caltech و UCLA همکاری دارد.
C2C به عنوان یک شریک قابل اعتماد، مهارت و تخصص ویژهای را در فرآیند شکلگیری شرکت "از ایده تا شرکت" ارائه مینماید. این صندوق در ایجاد تیم مدیریتی، تهیهی طرح تجاری، کسب سرمایهی اولیه و تبدیل ایدهها، محصولات و نمونههای اولیه به کسب و کارهای موفق، این محققین (که عموماً شرکتی را تابهحال راهاندازی نکردهاند) را یاری مینماید.
یکی از مهمترین پایههای توسعهی فرهنگ کارآفرینی شبکههای متعددی است که زمینهی دسترسی کارآفرینان به منابع مالی، تحقیقاتی، مشاورهای، دانش و تجربه را فراهم میآورند. کارآفرینان و صاحبان ایده به نحوی از انحاء با سرمایهگذاران، انجلها و سرمایهگذاران مخاطرهپذیر ارتباط داده میشوند تا ایدهها و کسب و کارهای کوچک تبدیل به شرکتها و کمپانیهای قدرتمند شوند. شبکهها حول محورهای مختلفی شکل میگیرند، هرچند مهمترین آنها موضوع سرمایه است، ولیکن شبکههایی با محوریت کارآفرینان با تجربه، و مباحث تخصصی نیز شکل میگیرند که میتوانند فواید بسیاری داشته باشند. در این قسمت به نمونههایی موفق از این شبکهها در هر یک از محورها اشاره میشود. البته لازم به ذکر است که شبکهها به واسطهی شکلگیری آنها توسط گروهی از افراد علاقمند و خاصیت غیر انتفاعی و داوطلبانه بودن به راحتی شکل میگیرند و تعداد آنها زیاد است و موارد زیر تنها به عنوان مثال ذکر میشوند.
شبکهی TCN
شبکهی سرمایهگذاران TCN[3] یک سازمان غیرانتفاعی آموزشی خدماتی است که با مأموریت گردهمآوری کارآفرینان و سرمایهگذاران بیش از دو دهه قبل تشکیل گردید. این مؤسسه پیشتر در MIT، شبکهی سرمایهگذاری فنآوری[4] خوانده میشد. این مؤسسه در سال 1984 به دست پروفسور ویلیام وتزل در CVR [5] در دانشگاه همپشایر بهعنوان یک نهاد غیرانتفاعی تأسیس گردید و در سال 1994 به بوستون منتقل شد و به فرزندخواندگی MIT درآمد و همکاریاش را با آن آغاز کرد و در 2004 نامش را به The Capital Network تغییر داد تا نقش و بازتاب بهتری در برقراری ارتباط بین گروههای گوناگونی از سرمایهگذاران و شرکتهایی ایفا کند که فرصتهای مالی و مؤسسات سرمایهگذار را جستجو میکنند.
TCN برنامههای آموزشی در زمینهی فرآیند سرمایهگذاری را برای سرمایهگذاران تدوین و ارائه مینماید آنها را با دیگر شبکههای سرمایهگذاری آشنا میکند، اطلاعات کارآفرینان را در اختیارشان قرار میدهد و شرکتهایی را که به دنبال سرمایهگذاری مالی هستند به آنها معرفی میکند.
انجمن سرمایهی مخاطره آمیز: انجمن سرمایهی مخاطره آمیز، بانی و حمایت کنندهی تنوعی از رویدادهای گروهی با سرمایهگذاران ریسکپذیر و کارآفرینان شامل ایراد سخنرانی، کارگاهها و سایر رویدادهای اجتماعی است. طیف اعضای انجمن از افرادی با تجارب قبلی تا کسانی که برای اولین بار در حال کاوش صنعت سرمایهگذاری مخاطرهپذیر هستند، تشکیل میشود. (دانشگاه استنفورد)
انجمن سرمایه (سهام) خصوصی: این انجمن به ترویج و افزایش اطلاع و آگاهی در مورد صنعت سرمایهگذاری خصوصی میپردازد. فعالیتهای انجمن بر سرمایهی مورد نیاز برای رشد و توسعه در مراحل میانی و سرمایهگذاری مراحل نهایی تمرکز یافته است. (دانشگاه استنفورد)
جامعهی کارآفرینان
جامعهی کارآفرینی MIT در سال 1997 بهعنوان مؤسسهای از سوی فارغالتحصیلان MIT برای کارآفرینی در تمامی قسمتهای MIT، بنا نهاده شد. مأموریت E-Society ایجاد و راهاندازی یک شبکهی ارتباطی انسانی بین دانشجویان MIT و فارغالتحصیلان اخیر MITو نیز درگیر کردن هیأت علمی، کارکنان و سایرین در فرآیند راهاندازی کسب و کارهای جدید است. منافع اصلی E-Society عبارتند از:
n دسترسی به شبکهای از کارآفرینان مجرب که متعهد به خدمترسانی، مربیگری و مشاوره به اعضاء هستند
n فرصتهایی برای سرمایهگذاری در ایدههای نوی کارآفرینان MIT و مربیگری و مشاورهی آنها
n ایجاد بهترین شیوهی جبران خدمات MIT، نهادی که پیروزی در کسب و کار را ممکن میسازد.
انجمن کارآفرین: انجمن کارآفرینی در دانشگاه استنفورد فرصتهای کسب مشاوره و شبکهسازی با مالکین کسب و کار در خارج را فراهم کرده و ارتباطاتی بین دانشکدهی عالی بازرگانی و جامعهی کارآفرینانه در دره سیلیکون ایجاد میکند. این کلوب همراه با CES حامی بزرگترین کنفرانس در GSB بوده و کارآفرینان، سرمایهگذاران ریسکپذیر و اعضای هیأت علمی را برای یک کنفرانس یکروزه در زمینهی کارآفرینی گردهم میآورد.
تک لینک: تک لینک MIT (MIT Tech Link) یک سازمان شبکهای است برای دانشآموختگان، دانشجویان کارشناسی ارشد و حرفهایها به منظور همکاری، جستجوی تحقیقات نوین و پرورش ایدههای خلاقانه و کارآفرینانه است. تک لینک با بیش 1200 عضو، بزرگترین نهاد دانشگاهی است که به صورت میان رشتهای در جامعهی MIT مشغول به کار است. تک لینک توسط انجمن فارغالتحصیلان MIT، انجمن فارغالتحصیلان دانشکدهی بازرگانی اسلون، و اسپانسرهای بخش خصوصی حمایت میشود و رخدادها و مراسمها سالیانهای را دنبال میکند.
جامعهی کارآفرینی دانشجویی آسیا- اقیانوسیه: جامعهی کارآفرینی دانشجویی آسیا- اقیانوسیه یک سازمان کارآفرینی دانشجویی بینالمللی است که به آموزش و شبکهسازی رهبران و پیشروان کارآفرینی دانشجو در سراسر جهان در زمینهی تکنولوژی و کسب و کار اختصاص دارد. ASES- دانشگاه استنفورد سازمانی بنیانگذار است و عضو ارشد کمیتهی جهانی ASES است.
انجمن زنان در مدیریت: انجمن زنان در مدیریت دانشگاه استنفورد تشکیلاتی است که توسط دانشجویان سازماندهی شده و زنان را در دستیابی به پتانسیل حرفهای کامل خود از طریق فراهم کردن مشاوره راهنمایی مینماید. این انجمن فعالیتهای یادگیری و تبادل ایدهها در مورد موضوعات پیشروی زنان در مورد مدیریت، و ایفای نقشهای رهبری پشتیبانی میکند.